Εορτάσθηκε με λαμπρότητα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ύδρα (29/10/2017)
 
Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα  στο ιστορικό νησί της Ύδρας εορτάστηκε η Αγία Σκέπη και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποδίδοντας έτσι, τις πρέπουσες τιμές στους Ήρωες του έπους του «ΟΧΙ» και της Εθνικής Αντίστασης - Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε η βράβευση επιτυχόντων μαθητών της Ύδρας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως και του δάσκαλου και των αθλητών της σχολής καράτε της Ύδρας.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2016 ο εορτασμός της  Εθνικής Επετείου ξεκίνησε με Κωδωνοκρουσίες και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Στη Δοξολογία που ακολούθησε χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ συλλειτουργούντων του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιδεσ. Πρωτ.  π. Ακίνδυνου Δαρδανού, του Πρωτ. π. Ιωαννικίου Καλαφάτη, του Πρωτ. π. Ευάγγελου Γκιάκου και του Πρεσβ. π. Γεώργιου Βλαχόπουλου. Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης μας σε λόγο του είπε ότι πρέπει να έχουμε υψηλό φρόνημα, να κρατήσουμε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και να έχουμε σαν θεμέλιο τον Χριστό. Με αυτόν τον τρόπο και με υψηλό φρόνημα, όπως τόνισε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και η πατρίδα μας θα πάει εμπρός.
 
 
 Μετά το πέρας της Δοξολογίας  τελέστηκε Επιμνημόσυνος Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσ. Πρωτ.  π. Ακίνδυνο Δαρδανό και του Ιερού Κλήρου της Ύδρας.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τον  Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, για την Εθνική Αντίσταση κατέθεσε στεφάνι ο κ. Δ. Γκιώνης απόγονος Υδραίου ήρωα που έπεσε ηρωικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκ μέρους του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά ο κ. Ι. Γ. Βούλγαρης. Ακόμη κατέθεσαν στεφάνια ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, ο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ύδρας Υπαστυνόμος Β΄ κ. Δ. Γιανακάκος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης.
 

Μετά την κατάθεση των στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, στην μνήμη των Ενδόξων Νεκρών. Ακολούθησε Πανηγυρικός λόγος από την κα Αλεξία Αναστοπούλου του Κωνσταντίνου απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Λογιστικής και Ελέγχου Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στον εμπεριστατωμένο  επετειακό λόγο της αναφέρθηκε λεπτομερώς και ανέλυσε τις συνθήκες και τις καταστάσεις του Ελληνοιταλικού πολέμου, την επέμβαση των ναζιστικών στρατευμάτων και την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του άξονα. Αναφέρθηκε στην Εθνική Αντίσταση που αναπτύχθηκε στο νησί με πρωτοστάτη την Εκκλησία και τον τότε Μητροπολίτη κυρό Προκόπιο Καραμάνο αλλά και και  άλλους αντιστασιακούς και εθνομάρτυρες που ανέδειξε η Ύδρα.
 
Ακολούθησαν  ποιήματα από τους μαθητές των σχολείων και η χορωδία του Γυμνασίου – Λυκείου τραγούδησε το επίκαιρο τραγούδι «Πήραμε το Αργυρόκαστρο». Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο, που εψάλει από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου υπό την καθοδήγηση της Λυκειάρχου κ. Μ. Μαρσέλλου.

Στη συνέχεια έγινε παρέλαση των μαθητών και σπουδαστών στο λιμάνι μπροστά από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού και του κόσμου. Οι παρελάσεις των Σχολείων και των Σπουδαστών του νησιού απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα του πλήθους.
 
 
Μετά το πέρας της παρέλασης στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτου  Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών του νησιού και πολυπληθούς ακροατηρίου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε την συνοχή και την ενότητα της πατρίδας μας τονίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παιδείας. Κλείνοντας την ομιλία του  συνεχάρη για τον επετειακό της λόγο, τους μαθητές και τους σπουδαστές αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση και κατέληξε την ομιλία του ευχόμενος χρόνια πολλά.

Επίσης η Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Γεννιά απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και αναφερόμενη στην σημερινή επέτειο απέδωσε φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, μίλησε για την ενότητα του λαού που είναι ένα βασικό συστατικό για να πάει μπροστά η πατρίδας μας και κατέληξε  λέγοντας: Τιμή και υπερηφάνεια σε όλους όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι!
 
Μετά το πέρας των ομιλιών ο Δήμαρχος Ύδρας απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Υδραίους μαθητές που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας όπως και στον δάσκαλο και τους αθλητές καράτε του Γ.Σ. «Η Γροθιά της Ύδρας» για τις διακρίσεις τους στο 8ο Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα Καράτε που διεξήχθη στο Κουρασάο της Καραϊβικής. Μετά τις απονομές παρατέθηκε δεξίωση στους παριστάμενους στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων.
 
 
Στη Δοξολογία και τις εορταστικές εκδηλώσεις παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, η Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Γεννιά,  ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, ο Πρόεδρος της Τ.Ο.  της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Ε. Ε. Πούλος, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής του Α. Τ. Ύδρας Υπαστυνόμος Β’ κ. Δ. Γιανακάκος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος ΛΣ κ. Βαζαίος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, Φορείς του νησιού, οι Διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων της Ύδρας, Μαθητές των Σχολείων της Ύδρας, Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και πλήθος κόσμου.

Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ), στους ανθρώπους που κοπίασαν για να φέρουν σε πέρας όλη την διοργάνωση όπως και στον τελετάρχη κ. Δ. Δάβη.
  
https://hydraspoliteia.blogspot.gr/2017/10/28_98.html?spref=fb


 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ, 180 40
Τηλέφωνα: 22983 - 20200 / 22980 - 52210, 53003
Fax: 22980 - 53482
E-mail aλληλογραφίας : ydra@ydra.gov.gr
E-mail Δημάρχου          : mayor@ydra.gov.gr