ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης "Μεθ’ ορμής ακαθέκτου” (20/06/2018)

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού Υπηρεσία Διεύθυνσης Ιστορίας Ναυτικού σε συνεργασία με το Δήμο Ύδρας, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας  και το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας διοργάνωσαν έκθεση με τίτλο: “Μεθ’ ορμής ακαθέκτου”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα “Γ & Α Κουλούρας” (παλιά μαγειρεία της ΑΕΝ).


Η έκθεση -που έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας- δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού και στην οποία παρουσιάζονται συνοπτικά αλλά και περιεκτικά, τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945, μέσα από την πλούσια εικονογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, των πλοίων και των ναυτικών επιχειρήσεων, που καθόρισαν την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελλάδος γενικότερα.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», προέρχεται από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκ. 1912): «Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους». Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, περιγράφει και την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης υποστηρίζεται από επιλεγμένα αυθεντικά κειμήλια των μόνιμων συλλογών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και βίντεο παραγωγής της Υπηρεσίας Ναυτικού με εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Η έκθεση απευθύνεται όχι σε “ειδικούς” αλλά σε όποιον έχει διάθεση και ενδιαφέρον να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Για αυτό και οι ιστορικές πληροφορίες είναι δοσμένες απλά, έτσι ώστε να είναι ευχερής η παρακολούθησή της χωρίς να προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη ιστορική γνώση.

Την πολύ όμορφη εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Κ. Αδαμοπούλουκαι στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης και ακολούθησε ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος οι οποίοι αναφέρθηκαν στην έκθεση “Μεθ’ ορμής ακαθέκτου” και ευχαρίστησαν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και την Υπηρεσία Διεύθυνσης Ιστορίας Ναυτικού για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.
Ο Πλοίαρχος ΠΝ κ. Ι. Διαμαντάκης αναφέρθηκε στην έκθεση αλλά και στην ιστορία του πολεμικού μας ναυτικού από την αρχαιότητα έως και τα σημερινά χρόνια. Έκανε αναφορές στους Υδραίους ναυάρχους Α. Μιαούλη και Π. Κουντουριώτη και τόνισε ότι ένα νοητό νήμα συνδέει το Πολεμικός μας Ναυτικό και τα στελέχη του από την αρχαιότητα έως τα σημερινά χρόνια.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και ακολούθησε από τον Υποπλοίαρχο ΠΝ κ. Π. Γέροντα μια παρουσίαση της ιστορίας του Πολεμικού μας Ναυτικού από την πλούσια εικονογραφική απεικόνιση της έκθεσης συνοπτικά αλλά και περιεκτικά με τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος  Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Κ. Αδαμοπούλου, ο Πλοίαρχος ΠΝ κ. Ι. Διαμαντάκης, ο Υποπλοίαρχος ΠΝ κ. Π. Γέροντας, η Αρχικελευστής ΠΝ κ. Ν. Δεσποτοπούλου, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Γ. Μανδαλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Ε. Γεώργας και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε μπουφές με νόστιμα εδέσματα και αναψυκτικά.

Πληροφορίες
Τίτλος έκθεσης: “Μεθ’ ορμής ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ”
Τόπος: Ύδρα, αίθουσα “Γ & Α Κουλούρας”, της ΑΕΝ Ύδρας
Διάρκεια: 19.6.2018 - 30.6.2018
Ωράριο: καθημερινά 10:00-14:00 και 19:00 – 22:00


https://hydraspoliteia.blogspot.com/2018/06/blog-post_84.html#more