ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποχαιρετώντας ένα πλούσιο καλοκαίρι γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση τους (02/10/2019)

Αποχαιρετώντας ένα πλούσιο καλοκαίρι γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση τους.

Στις αρχές του καλοκαιριού όπως κάθε χρόνο διοργανώθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Μιαούλεια 2019, τη σκηνοθεσία τους υπέγραψε ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, η Φρόσω Κορρού και η ομάδα τους So7. Στο λιμάνι υποδεχθήκαμε τη Νατάσα Θεοδωρίδου σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά.

Στη συνέχεια ακολούθησε η πετυχημένη διοργάνωση της φετινής ANIMART που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας τον Ιούλιο για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Δήμου μας σε συνεργασία με τα εργαστήρια Τέχνης και Λόγου της Κ.Ε.Δ.Υ.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα έξι εκδηλώσεις σε περισσότερους από επτά χώρους με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για το νησί. Από αυτούς, άλλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά η Δημοτική Αγορά, και άλλοι όπως η Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, φιλοξένησαν εκδηλώσεις συναφούς περιεχομένου, αναδεικνύοντας τον ρόλο Μουσείου ως δραστήριο φορέα Πολιτισμού.

Συμμετείχαν καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους και με μακροχρόνια διαδρομή στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή του τόπου όπως Ρούλα Πατεράκη, Γιώτα Βέη, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης κ.α. προβάλλοντας το νησί μας. Βραβευμένοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και επιμελητές όπως οι Χριστόφορος Χριστοφής, Νάντια Μουρούζη, Γιάννης Σκουρλέτης, Μάνος Λαμπράκης, Θανάσης Ρεντζής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήρθαν στην Ύδρα, συμβάλλοντας με τα έργα τους στην ποιότητα της φετινής διοργάνωσης. Ο Υδραίος Παναγιώτης Ράππας εμπλούτισε με το κύρος του την ταυτότητα της ANIMART.

Η ανέλπιστα μαζική συμμετοχή φωτογράφων από όλη την Ελλάδα, και δύο από το εξωτερικό, (Maria Elena Munioz Bonilla, Μεξικό και Salvo Genovesi, Ιταλία) που αναζήτησαν τη σύγχρονη όψη της Ύδρας μέσα από την καθημερινή κίνηση των κατοίκων, και των επισκεπτών, ανέδειξε τη συγκεκριμένη φωτογραφική δράση σαν βασική παράμετρο και των μελλοντικών διοργανώσεων.

Η συμμετοχή φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (με φωτογραφικές και μουσικές δράσεις) εμπλούτισε το φεστιβάλ με το πνεύμα της νεανικής δημιουργικότητας, επαληθεύοντας επιτυχώς το τρίπτυχο της ANIMART: σχολείο – φόρουμ – φεστιβάλ.

Η εκδήλωση «ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ: Μια χειρονομία γύρω από τη δια βίου ένωση» με την Μαργαρίτα Πέτροβα και Δανάη Παπουτσή, όπως και ο «Μπολιβάρ» με τον Ιωάννη Μελισσανίδη, θα επαναληφθούν στην Παλαιά Βουλή, την Παρασκευή 4.10.2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΝΥΧΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που συντονίζει το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, πάντα με αναφορά στον Δήμο Ύδρας και τα Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου της ΚΕΔΥ.

Ως ελάχιστη ανταπόδοση της γενναιόδωρης υποστήριξης της φετινής ANIMART, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων -εφόσον του ζητηθεί- επιθυμεί να συμβάλλει αφιλοκερδώς στην ενίσχυση των Εργαστήριων Τέχνης και Λόγου της ΚΕΔΥ, καθ’ όλο το έτος.

Τέλος, θεωρώντας ότι η φετινή θετική εμπειρία αποτελεί αφετηρία μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, σας γνωστοποιούμε ότι ετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη χρονιά, με θέμα την προεπαναστατική Ύδρα (τέχνες – πολιτισμός – κοινωνία).

Τον Αύγουστο και στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων των Κουντουριωτείων 2019, εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Νίκου Στεφάνου με επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα. Προηγήθηκε η ειδικά αφιερωμένη συναυλία στο λιμάνι της Ύδρας με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την ομάδα Σπείρα – Σπείρα. Τα έργα του Στεφάνου που είδαμε, προήλθαν από ιδιωτικές συλλογές με το παλαιότερο να έχει γίνει την δεκαετία του 1950 και τα νεότερα – μεγάλες κατασκευές που το τοποθετήθηκαν στο λιμάνι – ολοκληρώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της έκθεσης.

Ο Νίκος Στεφάνου γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά. Σε ηλικία μόλις 17 ετών ξεκίνησε να φτιάχνει σκηνικά για το θέατρο, μαθητεύοντας έτσι και στην τέχνη του χρωστήρα, στο πλάι πολλών σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων και σκηνογράφων. Μελέτησε την αγιογραφία, αντιγράφοντας εικόνες και ψηφιδωτά από την Μονή Δαφνίου και το Άγιο Όρος. Σπούδασε, με υποτροφία, λιθογραφία και σκηνογραφία στο Παρίσι, μετεκπαιδεύτηκε στην Βιέννη. Συνεργάστηκε αδιάλειπτα με τους μεγαλύτερους θιάσους, ξεκινώντας από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο μέχρι το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικούς θιάσους. Υπήρξε δραστήριος και στο εξωτερικό ως σκηνογράφος στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βιέννη. Συνολικά επωμίστηκε την σκηνογραφία σε περισσότερες από 100 παραστάσεις εντός και εκτός συνόρων.

Παράλληλα, τις δεκαετίες ’60 και ’70, ο Στεφάνου έδωσε την τελική μορφή στην διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και την διακόσμηση προσόψεων με ανάγλυφες συνθέσεις στις περισσότερες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα. Στην ζωγραφική του κεντρικό ρόλο έπαιξε η συστέγαση με τους συνομήλικους ζωγράφους, Αλέκο Φασιανό και Βασίλη Σπεράντζα στο περίφημο «Ατελιέ της Καλλιθέας». Στην συνέχεια εργάστηκε και εξέθεσε την δουλειά του στο Παρίσι όπου έζησε με την σύντροφό του και μετέπειτα σύζυγό του Ναταλία Στεφάνου. ΄Εργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές στην Ελλάδα και την Γαλλία. Η τελευταία μεγάλη αναδρομική του έκθεση οργανώθηκε το 2010 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.

Κατά την ολοκλήρωση της εβδομάδας των Κουντουριωτείων οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη συναυλία και λαΪκό γλέντι με τον Ματθαίο Γιαννούλη στον ανοιχτό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μίλτος Σαχτούρης». Ο δημοφιλής τραγουδοποιός μονοπώλησε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που χόρευαν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών σεμινάριο με θέμα «Ιστορίες των Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα» υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της ΚΕΔΥ σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο Ύδρα 21. Διοργάνωση Κωνσταντίνος Στεφανής. Εισηγητής ήταν ο διάσημος καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων Asad Raza από τη Νέα Υόρκη.

Τέλος, στις 18 Οκτωβρίου πάλι υπό την Αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Υ. και τη φροντίδα του Αλέξη Βερούκα, οργανώνεται διήμερο με τίτλο «100 χρόνια Μίλτος Σαχτούρης, ο ποιητής και το έργο του». Οκτώ περίπου πανεπιστημιακοί και κριτικοί λογοτεχνίας θα μιλήσουν για την ποίηση του Σαχτούρη με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο και θα προβληθούν δύο βιογραφικές ταινίες του Λευτέρη Ξανθόπουλου με τον ποιητή. Στο χώρο διεξαγωγής του διημέρου θα παρουσιαστούν σε παράλληλη έκθεση αναμνηστικά και ντοκουμέντα του Μίλτου Σαχτούρη.

Θέλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όλους τους συντελεστές και υποστηρικτές των φετινών εκδηλώσεων, τον κόσμο που μας τίμησε με τη παρουσία του και όλους τους επαγγελματίες που συνεργάστηκαν και βοήθησαν στην άρτια διοργάνωση τους.

ΕΚ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Υ