ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης Ξόμπλια Πλουμίδια & Στολίσματα στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα (29/06/2019)

Το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης "Ξόμπλια. Πλουμίδια & Στολίσματα" η οποία είναι εμπνευσμένη από την πλούσια Λαογραφική Συλλογή του και τη διαχρονία του παραδοσιακού ελληνικού ενδύματος, των οργανικών υλικών του και των μονάκριβων συνοδευτικών κοσμημάτων του. 

Στα εγκαίνια μίλησε προς τους παριστάμενους ο εικαστικός κ. Αλέξης Βερούκας που αναφερόμενος στην μοναδική έκθεση παραδοσιακής τέχνης για τα χειροποίητα καλλιτεχνήματα αντιπροσωπευτικά της εποχής τους από τον 18ο έως και τον 19.ο αιώνα. Στη συνέχεια η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού τόνισε τα εξής: “Σήμερα, σε μια τόσο διαφορετική εποχή από αυτή της δημιουργίας και της χρήσης τους, τα στολίδια της κάθε φορεσιάς αποκτούν μια μοναδική αυτόνομη αισθητική αξία, αντιληπτή από ευαίσθητους δέκτες. Είναι χαρά και τιμή για το Μουσείο αυτή η διαχρονική αξία να αναγνωρίζεται και να εμπνέει και  ελπίζουμε αλλά και πιστεύουμε ότι είναι ένα κερδισμένο στοίχημα και μια μικρή γιορτή της ιστορίας και της καταγεγραμμένης μνήμης, της αισθητικής και των αισθήσεων”.

Ευθύς μετά η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού ξενάγησε στους χώρους της έκθεσης τους παριστάμενους και κατόπιν δόθηκε μπουφέ με σνακ και ποτά.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Αρχιερατικού Επτρόπου Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρου Θεοδοσίου, του Δημάρχου Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, της Αντιπροέδρου της ΚΕΔΥ κ. Κ. Μαραγκού Βούλγαρη, του πρώην Δημάρχου Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλου, της Προϊσταμένης του ΓΑΚ/ΙΑΜΥ κ. Ν. Αδαμοπούλου, του Διοικητή της ΑΕΝ Ύδρας κ. Ε. Δανόπουλου, των καλλιτεχνών της έκθεσης, φορέων του νησιού και πλήθους κόσμου.

Στην έκθεση που δένει αρμονικά με τα εκθέματα της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη διακρίνουμε μέσα από τις νυφικές και γιορτινές φορεσιές καταστόλιστες με κεντήματα και κοσμήματα. Τα κεντήματα, έργα γυναικών της εποχή, ξεχωρίζουν για την χρωματική τους ποικιλία και αρμονία και τον πλούτο των διακοσμητικών τους θεμάτων. Τα ποικιλόμορφα κοσμήματα της φορεσιάς, σφυρήλατα, χυτά, εγχάρακτα, διάτρητα ή κοκκιδωτά, με σμάλτο ή σαβάτι, καλύπτονται με διάκοσμο που επιβίωνε από γενιά σε γενιά. Κοσμήματα και κεντήματα που κάλυπταν ολόκληρο το σώμα επιτελούσαν μεταξύ άλλων κι έναν ουσιαστικό σκοπό, απόρροια αρχέγονων φόβων και ανάγκης ήταν οι ευχές που συνόδευαν την κάτοχο στις σημαντικές στιγμές της ζωής της και ξόρκιζαν το κακό: σύμβολα ευζωίας, γονιμότητας και αφθονίας, όπως οι καρποί, τα ρόδια, τα δέντρα ζωής, αντικριστά πουλιά, καράβια, σύμβολα φυλακτικά, όπως οι σταυροί, και αποτρεπτικά του κακού όπως η γοργόνα, οι δράκοντες, ο δικέφαλος αετός, οι πολύχρωμες πέτρες αλλά και το κουδούνισμα από τις αλυσίδες, τα φλουριά και τα λογής λογής κρεμασίδια. Σε μεγάλο βαθμό είναι αυτά τα στολίδια που διαφοροποιούν μια παραδοσιακή ενδυμασία ακόμα και μέσα στην ίδια περιοχή, ανάλογα με την ηλικία και την κοινωνική θέση του ανθρώπου που τη φορά. Τα στολίδια λοιπόν, αποτέλεσμα κοινωνικής επιταγής κι όχι προσωπικής επιλογής, λειτουργούσαν σαν ένα είδος κώδικα που έκανε αμέσως αντιληπτή τη θέση ενός ανθρώπου στην κοινωνία.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Συμμετέχουν: Βάσια Αδάμου - Βανέζη, Χριστίνα Αθανασούλα - Μαντζαβίνου, Κατερίνα Αναστασίου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κώστας Αργυρίου, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Ειρήνη Βογιατζή, Μίκα Βογιατζή, Έλενα Βότση, Μάριος Βουτσινάς, B612, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Μαρία Γιαννακάκη, Τάσσα - Θεοχάρις Γκανίδου, Πέννυ Γκέκα, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Μαρία Γρηγορίου, Χριστίνα Δάρρα, Μαρία Διακοδημητρίου, Άννα Θεοχαράκη, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Άννα Κίτσου, Μάρω Κορνηλάκη, Άγγελος Κωνσταντακάτος, Μαρία Μάστορη, Τάσος Μαντζαβίνος, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Ξανθούλης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπαγιαννούλης, Σοφία Παπακώστα, Σοφία Πάσχου, Βάλια Πλαΐνη, Βαγγέλης Πολύζος, Γιώργος Πολύζος, Κλάρα Πουλαντζά, Έφη Σδούκου, Χριστίνα Σούμπλη, Sugarline productions (Κατερίνα Γεωργουδάκη), Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Γιάννης Τσαλαπάτης, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Threads of patience (Ειρήνη Γκόνου & Κλεοπάτρα Τσαλή), Λιλή Φραγκάκη, Κατερίνα Ψωμά.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2019
Διεύθυνση: Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα 18040
Τηλέφωνο: Τηλ.: 22980 52421 & 210 3237617 (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα)
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10.00-16.00
https://hydraspoliteia.blogspot.com