ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ζούρβα της Ύδρας μας (09/09/2020)

Από τον σημερινό (08/09/2020) εορτασμό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ζούρβα της Ύδρας μας. Μια Ιερά Μονή σημείο αναφοράς για όλους τους Υδραίους και όχι μόνο. Σαν σήμερα επίσης (08/09/1822) έλαβε χώρα η Ναυμαχία του Αργολικού ή των Σπετσών όπως επίσης αποκαλείται.

Σε αυτή τη ναυμαχία Υδραίοι, Σπετσιώτες και Ψαριανοί ενωμένοι αντιμετώπισαν τον εχθρικό στόλο και απέτρεψαν όχι μόνο τον ανεφοδιασμό του Ναυπλίου που λίγο αργότερα περιήλθε στα χέρια των Ελλήνων αλλά και έσωσαν τις Σπέτσες από την καταστροφή.

Διακρίθηκαν ο Υδραίος πυρπολητής Ανδρέας Πιπίνος και ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης. Ο Κοσμάς Μπαρμπάτσης μάλιστα χάρις στην απόπειρα του να πυρπολήσει την Τουρκική Ναυαρχίδα έτρεψε τον πολυάριθμο εχθρικό στόλο σε φυγή.

Εκείνες τις μέρες ο άμαχος πληθυσμός των Σπετσών είχε μεταφερθεί στην Ύδρα που λόγω του βραχώδους χαρακτήρα της προσέφερε καλύτερη προστασία. Ανεκτίμητα και διαχρονικά ιστορικά διδάγματα εθνικής ομοψυχίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Χρόνια Πολλά στις Σπέτσες που γιορτάζουν σήμερα.