ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Δήμος Ύδρας

Τομέας Πολιτισμού

ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Η κα. ΚΑΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Τηλ: 22983 - 20204

Η Υδρα, πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες και διανοουμένους. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και συγκέντρωσε κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Tέχνης και των Γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που την έκαναν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας.



Η ενασχόληση με το Πνεύμα και τις Τέχνες άρχισε να παίρνει μέσα στα τελευταία χρόνια στο Δήμο της Ύδρας, τη μορφή συγκεκριμένης πολιτικής και φιλοσοφίας, του τρόπου της δημόσιας ζωής.

Η πόλη της Ύδρας πέρασε σε νέα εποχή, έχοντας να παρουσιάσει ένα καλά προγραμματισμένο, θεμελιωμένο και σε συνεχή ανάπτυξη πλέγμα πολυποίκιλης πολιτιστικής δραστηριότητας, η οποία επιλέγεται και εκφράζεται με τη φροντίδα και την ευθύνη των αντίστοιχων φορέων του Δήμου μας.



Με πλήθος ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων – θεσμοθετημένων ή όχι – που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ο Δήμος και οι αντίστοιχοι φορείς του, μετουσιώνουν σε πράξη την πνευματική και ψυχική ανάταση που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.


    ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"

    Στην πολιτιστική αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" φιλοξενούνται όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών και ειδικά κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται εκθέσεις, ομιλίες, συναυλίες και πολιτιστικές βραδιές, υπό την αιγίδα του Δήμου της Ύδρας.



    ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΔΕΣΤΕ"

    Ο εκθεσιακός χώρος (project space) του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα εγκαινιάστηκε το 2009 στα παλιά σφαγεία του νησιού, ένα μέρος υποβλητικό, μυστηριακό σχεδόν, που ως εκθεσιακό περιβάλλον αποδεικνύεται εκτός από ασυνήθιστο και εξαιρετικά φορτισμένο. Παρότι πρόσφατα αποκαταστημένος και ανακαινισμένος, ο χώρος διατηρεί πολλά αυθεντικά στοιχεία του πρότερου χαρακτήρα του και εξακολουθεί να φέρει σημάδια του παρελθόντος, διαφυλάσσοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αρχική ταυτότητά του.

    Από το 2009 λειτουργεί ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος κάθε καλοκαίρι παραχωρείται σε ομάδα καλλιτεχνών ή έναν καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης, ειδικά σχεδιασμένη με γνώμονα τον συγκεκριμένο χώρο.

    Το Ίδρυμα προωθεί νέους, αναδυόμενους αλλά και ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες, με σκοπό να διευρύνει το κοινό της σύγχρονης τέχνης, αναζητώντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού.



    Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «HYDRA SCHOOL PROJECTS», ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗ

    Στο Πρώτο Γυμνάσιο του νησιού, που κάποτε ήταν το σπίτι του Ναυάρχου Σαχτούρη στην Ύδρα, στεγάζεται σήμερα το «Hydra School Projects», στο οποίο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ο καλλιτέχνης και επιμελητής Δημήτρης Αντωνίτσης.

    Μια εναλλακτική πλατφόρμα τέχνης, στην οποία ο εμπνευστής και ιδρυτής αυτής της πρωτοβουλίας, έχει πλάσει μια καλλιτεχνική κυψέλη εικαστικής δημιουργίας με έμφαση σε κάθε τι νέο και αντιφατικό.



    ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

    Το Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο της Ύδρας, λειτουργεί καθημερινά και λειτουργούν:

    Α. Αρχειακό Τμήμα, Β. Μουσειακό Τμήμα και Γ. Βιβλιοθήκη.

    Στο ισόγειο μπορείτε να δείτε εκθέματα από τους Βαλκανικούς πολέμους, από τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στον όροφο λειτουργεί Ιστορική Πινακοθήκη με έργα μεγάλων ζωγράφων και παράλληλα εκτίθενται ενθυμήματα και κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης.

    Στο κτίριο στεγάζονται επίσης η Βιβλιοθήκη με παλιές πολύτιμες εκδόσεις, το Ιστορικό Αρχείο με χειρόγραφα, έγγραφα και κώδικες του 18ου και του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα αρχεία.



    ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

    Στεγάζεται στη δυτική πλευρά, στο χώρο των παλιών κελιών, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ναού, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το "Μοναστήρι", όπως αποκαλείται η Μητρόπολη της Ύδρας.

    Είναι ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται άμφια, κειμήλια, αφιερώματα και εικόνες κυρίως του 18ου αιώνα.

    Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας "Ρόδο Αμάραντο", που τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1774.



    ΟΙΚΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

    Στο αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη μπορείτε να δείτε κειμήλια, έργα ζωγραφικής, κάθώς και εκθέματα από τις ιστορικές και λαογραφικές συλλογές που ανήκουν στο ΕΘνικό Ιστορικό Μουσείο.

    Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του αρχοντικού, λειτουργεί μόνιμη έκθεση ζωγραφικής με έργα των ζωγράφων Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου.

    Στον όροφο εκτίθενται σήμερα παλιά έπιπλα, καθρέφτες, σερβίτσια, οικογενειακά πορτρέτα και άλλα κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη.

    Στον άνω όροφο εκτίθενται ιστορικές και λαογραφικές συλλογές με αντιπροσωπευτικά έργα Νεοελληνικής Τέχνης του 18ου και 19ου αιώνα.



    ΟΙΚΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Στην πλαγιά του λόφου, στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πεύκα το Αρχοντικό του Γεώργιου Κουντουριώτη.

    Το 1991 το τριώροφο κτίριο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και μετατράπηκε σε Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας.

    Στο Αρχοντικό του Γεώργιου Κουντουριώτη εκτίθενται προσωπικά είδη, αντικέιμενα, κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη και εκθέματα από την Νεότερη Ιστορία της Ύδρας.



    Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ

    Το 2007 ο ζωγράφος, ακαδημαϊκός και δάσκαλος Παναγιώτης Τέτσης (Ύδρα, 1925 - Αθήνα, 2016) δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των παππούδων του στην Ύδρα με σκοπό να δημιουργηθεί μετά το θάνατό του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.

    Η Οικία Τέτση είναι επισκέψιμη σε όποιον το ζητήσει, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του αείμνηστου Τέτση, όλα με θέμα την Ύδρα, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη.