ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Δήμος Ύδρας

Υπηρεσία Κοινωνικής πολιτικής

ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Η κα. ΚΑΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: Τηλ: 22983 - 20204


Τα ζώα συντροφιάς έχουν ανάγκη την αγάπη και την φροντίδα μας και η φιλοζωία, κάθε φορά, σε κάθε χρονικό πλαίσιο, ορίζεται από τις πολιτισμικές συνθήκες.

Ο δικός μας πολιτισμός δηλώνει ότι οι φίλοι μας τα ζώα, έχουν ανάγκη από μια σειρά προνομίων και αναγνώρισης, που για τα ζώα πετυχαίνουν περισσότερα από το να τους διασφαλίζουν απλώς την ευζωία τους.

Προσπάθειά μας είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης και υιοθεσίας τους, καθώς και η ευζωία τους, που εξασφαλίζεται εκτός από την υιοθεσία τους, με την κτηνιατρική φροντίδα με κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, αποπαρασίτωση και εμβολιασμό καθώς και την εξεύρεση καθημερινής τροφής και νερού.

Παράλληλα, επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης, ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται στην προώθηση της υιοθεσίας.

Στην προσπάθεια του Δήμου μας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σας θέλουμε όλους βοηθούς και συμπαραστάτες.

Έτσι όλοι μας πρέπει:

Να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τα ζώα που φροντίζουμε,

Να προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους

Να τηρούμε τους κανόνες προκειμένου τα ζώα να έχουνε καλή ζωή

Να στειρώνουμε τα ζώα μαςΤα ιπποειδή εργασίας, έχουν ανάγκη όπως όλα τα ζώα την αγάπη και την φροντίδα μας. Γι' αυτό τον λόγο ο Δήμος Ύδρας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες και καλλιεργεί την υπευθυνότητα τους, απέναντι στα ζώα εργασίας, ώστε:

1) Να προσφέρουν στα ζώα τους, παροχή κτηνιατρικής, οδοντιατρικής και πεταλωτικής φροντίδας, υπηρεσίες που προσφέρονται αντίστοιχα από επαγγελματία κτηνίατρο με γνώσεις στα ιπποειδή, τεχνικό δοντιών ιπποειδών και πεταλωτή.

2) Να ξεχωρίζουν πότε πρέπει να καλούν τον κτηνίατρο, πότε μπορούν να δράσουν μόνοι τους και ποιός είναι ο σωστός τρόπος διατροφής και περιποίησης των ζώων τους, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο ευζωίας των ζώων.


ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ANIMAL ACTION ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ «ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ


Η «Κιβωτός της Ύδρας» μαζί με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Animal Action) σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας, κάθε χρόνο πριν το καλοκαίρι προσφέρει δωρεάν κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα, σε μουλάρια, γαϊδούρια και άλογα εργασίας της Ύδρας.

Πέρσι, το καλοκαίρι του 2023, η ομάδα φροντίδας ιπποειδών πραγματοποίησε την ετήσια διήμερη επίσκεψή της στο νησί της Ύδρας, στον Αργοσαρωνικό και φρόντισε 56 ζώα, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα των, ήταν άλογα σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές κατά τις οποίες τα περισσότερα ζώα ήταν μουλάρια.

Τα ιπποειδή χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ως ο κύριος τρόπος μεταφοράς στο νησί, όπου όλα τα είδη τροχοφόρων οχημάτων απαγορεύονται.


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΖΩΩΝ (ANIMAL ACTION), ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ


Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια επισκέψεων στο νησί της Ύδρας, έχουμε καταφέρει να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια και να ελέγξουμε ενδελεχώς τα ιπποειδή που εργάζονται, αλλά και να έχουμε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες τους. Η Animal Action Greece είναι μάρτυρας για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών που φροντίζουν τα ζώα τους και τα θεωρούν μέρος της οικογένειάς τους. Από την πρώτη μας επίσκεψη στο νησί το 2005 έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, καθημερινή φροντίδα και ευζωία των ζώων, που ελέγχουμε και περιθάλπουμε, καθώς και στις σχέσεις μας με τους ιδιοκτήτες που συνεργάζονται μαζί μας.

Κατά τη φετινή επίσκεψη, το 80% των ζώων είχαν ιδανικό σωματικό βάρος, ενώ μόνο 3,5% ήταν λιποβαρές και τα υπόλοιπα υπέρβαρα, ενώ δεν παρατηρήθηκαν τραυματισμοί από τη σαγή (καπίστρια, σέλες, σαμάρια). Λόγω του ότι δεν υπάρχει κτηνίατρος στο νησί, η ετήσια οδοντιατρική θεραπεία είναι άκρως απαραίτητη για τα ιπποειδή του νησιού. Για παράδειγμα, μια φοράδα 9 ετών που αγοράστηκε μόλις πρόσφατα, παρουσιάστηκε με τον ιδιοκτήτη της να παραπονιέται ότι δεν παίρνει βάρος αν και τρώει κανονικά. Κατά την εξέταση του στόματος βρέθηκαν εξαιρετικά αιχμηρές οδοντικές ακίδες στην άνω και κάτω γνάθο, που προκαλούσαν πόνο και δυσκολία στη φυσιολογική κίνηση των σιαγόνων. Μετά την οδοντιατρική θεραπεία, ανυπομονούμε να ακούσουμε από τον ιδιοκτήτη ότι η φοράδα έχει ήδη πάρει βάρος.

Ο πεταλωτής μας εξονύχισε 46 ιπποειδή, καθώς παρά το μεγάλο αριθμό των ιπποειδών στο νησί δεν υπάρχει τοπικός πεταλωτής.

Η επίσκεψη της ομάδας μας έκανε πραγματική διαφορά στη ζωή μια ηλικιωμένης γαϊδουρίτσας, της Αγκίτα, η οποία είχε σοβαρό πρόβλημα και στις τέσσερις οπλές της με νόσο της λευκής γραμμής, με χωλότητα και πόνο. Ο πεταλωτής μας εξόνυχισε και καθάρισε πολύ προσεκτικά τις οπλές, ενώ ένα μείγμα αλοιφής κατά της υγρασίας και των βακτηρίων εφαρμόστηκε σε όλες τις οπλές, οι οποίες στη συνέχεια δέθηκαν με επίδεσμο για καλύτερο αποτέλεσμα και ανακούφιση από τον πόνο. Η φοράδα περπάτησε πολύ καλύτερα μετά τη θεραπεία, ενώ δόθηκαν συμβουλές στον ιδιοκτήτη για τη συνέχιση της θεραπείας από τον ίδιο.

Φέτος φροντίσαμε να υπάρχει και αρκετός χρόνος για ένα μικρό πρακτικό σεμινάριο πεταλωτικής, καθώς παρά το μεγάλο αριθμό ιπποειδών στο νησί, υπάρχει έλλειψη πεταλωτή. Σε τρεις από τους ιδιοκτήτες που εξονυχίζουν ήδη και πεταλώνουν οι ίδιοι τα ζώα τους, προσφέρθηκε εκπαίδευση στις βασικές αρχές του πεταλώματος και εξειδικευμένες συμβουλές για τον εξονυχισμό. Οι οπλές πέντε αλόγων εξονυχίστηκαν και πεταλώθηκαν από τον Νεκτάριο, τη Χάριετ και τον Γιώργο, υπό την επίβλεψη του πεταλωτή μας, ενώ δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες παρακολούθησαν τα πεταλώματα. Οι “εκπαιδευόμενοι” του Βάιου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να ακούσουν και να εφαρμόσουν όλες τις συμβουλές που δόθηκαν, ενώ ευχαρίστησαν την Animal Action που τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα και έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους με δωρεές προς την οργάνωση.

Φέτος τοποθετήθηκαν άλλα 13 μικροτσίπ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή είναι πλέον ενεργή, επομένως όλα τα μικροτσίπ που τοποθετήθηκαν στην Ύδρα πολύ σύντομα θα έχουν καταγραφεί επίσημα. Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του νησιού συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη της τοποθέτησης των μικροτσίπ- οι ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων και είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με το νέο νομικό πλαίσιο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Ύδρας για την κάλυψη του συνολικού κόστους της δράσης για τρίτη συνεχή χρονιά. Αυτό βοηθάει σημαντικά το έργο μας και σίγουρα είναι προς ικανοποίηση της τοπικής φιλοζωικής ομάδας «Κιβωτός της Ύδρας» (η οποία είναι αυτή που έφερε για πρώτη φορά την ομάδα μας σε επαφή με τα ζώα της Ύδρας πριν από 15 χρόνια), το γεγονός ότι επιτέλους επιτεύχθηκε η ενεργή και αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των αρχών του νησιού και των ιδιοκτητών στα θέματα ευζωίας των ιπποειδών. Το είχαμε επισημάνει και πέρυσι, αλλά ήταν και φέτος εμφανές, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης των ιπποειδών και συμμόρφωση των ιδιοκτητών στις υποδείξεις των μελών της ομάδας μας, οι οποίες γίνονται πάντα αποκλειστικά και μόνο για τη βελτίωση του επιπέδου ευζωίας των ζώων.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη Μαριλέλα Μπίκου και το “BREAK TIME” για την ευγενική προσφορά πρωινού και καφέδων στην ομάδα μας, όλους τους ιδιοκτήτες για τις ευγενικές δωρεές τους και όλους τους εθελοντές για την ευγενική τους διάθεση να βοηθήσουν όπου χρειάζεται.

Το επίπεδο της ευζωίας των ιπποειδών στην Ύδρα φαίνεται να βελτιώνεται για τα ζώα που προσέρχονται να λάβουν τη φροντίδα από τους επαγγελματίες της ομάδας μας – όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συνεργάζονται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ευζωίας συνεχώς- ωστόσο, θέλουμε επίσης να δούμε πρόοδο στην κατάσταση με τις ποτίστρες και τα προσωρινά σκίαστρα στο λιμάνι, για τα οποία λαμβάνουμε παράπονα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Όπως ήδη γνωρίζουμε, έχουν ληφθεί προσωρινά μέτρα πριν από λίγο καιρό, αλλά θα θέλαμε να δούμε μόνιμα μέτρα: σκίαστρα που παραμένουν ανοιχτά για όλα τα ζώα που περιμένουν στο λιμάνι παρά τον άνεμο ή άλλες καιρικές συνθήκες, και πρακτικές ποτίστρες που παραμένουν καθαρές με φρέσκο δροσερό νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.