ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Ο Γ. Ρόρρης μας ξεναγεί στην Υδρα τη «δική του» και του δασκάλου του Τέτση (17/06/2017)

 
Οχι, ο Γιώργος Ρόρρης δεν συγκαταλέχθηκε στους συμφοιτητές του στην ΑΣΚΤ που τα χρόνια των σπουδών στο ατελιέ Τέτση πήγαιναν στην Υδρα μαζί με το δάσκαλο για να κάνουν σπουδή στο Γυμνό κάτω από τον ήλιο του Σαρωνικού. Δεν έτυχε, δεν μπόρεσε, ίσως...

Την ΄Υδρα τη γνώρισε πολύ αργότερα, εκεί κάπου στα μέσα της δεαετίας του '90. πάντα, όμως, δίπλα στο μεγάλο του δάσκαλο, Παναγιώτη Τέτση, που συνδέθηκε με το νησί διατηρώντας ένα υπέροχο αρχοντικό εκεί. Και είναι η Οικία και Ατελιέ Τέτση που από την άνοιξη του 2017 είναι επισκέψιμη για το κοινό ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Υδρας και που ένα χρόνο μετά το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη, ακαδημαϊκού και δασκάλου, αντί άλλων εγκαινίων, το Μουσείο δίνει τον λόγο σε ανθρώπους που γνώρισαν το σπίτι σε στιγμές ευφρόσυνες και δημιουργικές. 

Το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 19.00 και Κυριακή 18 του μηνός στις 11.00, λοιπόν, ο Γιώργος Ρόρρης, μαθητής και στενός φίλος του Παναγιώτη Τέτση, ζωγράφος ο οποίος έζησε και εργάστηκε εκεί για μεγάλα διαστήματα, μοιράζεται τις αναμνήσεις του με τους επισκέπτες και ζωντανεύει τον «κόσμο» του σπιτιού δίνοντας το προσωπικό του στίγμα.

Η Οικία και το Ατελιέ Τέτση στηνΥδρα
Η Οικία και το Ατελιέ Τέτση στηνΥδρα

Η ιστορία ενός αρχοντικού

Το σπίτι, αρχικά κατοικία των παππούδων του Τέτση, έχει συνδεθεί με τις πρώτες επαφές του καλλιτέχνη με τη ζωγραφική. Αργότερα ο Παναγιώτης Τέτσης στέγασε εκεί για μεγάλο διάστημα το ατελιέ του στο νησί και φιλοξενούσε τους φίλους και μαθητές του ως πριν μια δεκαετία περίπου. Η τυπική αυτή υδραίικη κατοικία στο γύρισμα του 19αιώνα χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας. Σκοπός του Μουσείου, σύμφωνα με την επιθυμία του Τέτση, είναι η συντήρηση και ανάδειξη τόσο του ατελιέ με τα έργα του στον όροφο ,όσο και της οικογενειακής κατοικίας με το μπακάλικο-ταβέρνα στο ισόγειο και την αποθήκη κρασιού στο υπόγειο.

Ταβέρνα «Χριστίνα», Υδρα
Ταβέρνα «Χριστίνα», Υδρα

Η Υδρα του Ρόρρη και του Τέτση

Κάθε φορά που το καράβι μπαίνει στο λιμάνι της ΄Υδρας, ο Γιώργος Ρόρρης χαίρεται και καμαρώνει. «Σ' αυτό το νησί δεν υπάρχει η μανία "σβησίματος" του παρελθόντος», μας λέει. «Στην ΄Υδρα η νομοθεσία προστατεύει τον παραδοσιακό οικισμό. Ετσι, λοιπόν, όπως μπαίνει το πλοίο στο λιμάνι, ο επιβάτης αισθάνεται ότι ο αμφιθεατρθικός οικισμός σαν τον περιβάλλει. Σου κόβει την ανάσα...»

Παραλια Βλυχός, Υδρα
Παραλια Βλυχός, Υδρα

Πως περνούσαν, αλήθεια, τα καλοκαίρια με το δάσκαλό του και ποια μέρη επισκέπτονταν όταν δεν βρίσκονταν στο αρχοντικό Τέτση; «΄Ηταν ιδεώδης ο τρόπος που περνούσαμε τα καλοκαίρια», λέει ο Γιώργος Ρόρρης. «Ζωγραφίζαμε από νωρίς το πρωί, τσιμπούσαμε κάτι το μεσημέρι και δειπνούσαμε το βράδυ. Ο Τέτσης συνήθιζε να λέει "το μεσημέρι τρέφεσαι, το βράδυ τρως". Ζωγράφιζε γυμνός από τη μέση και πάνω κάτω από τον ήλιο χωρίς καπέλο από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Μετά ξεκουραζόμασταν λίγο και το βράδυ τρώγαμε στις αγαπημένες μας ταβέρνες: Η στης «Χριστίνας», ή στο «Ντούσκο», ή στης «Αννίτας». 

Καφέ μπαρ «Ισαλος», Υδρα
Καφέ μπαρ «Ισαλος», Υδρα

Που θα πρότεινε σε κάποιον να πιει τον καφέ του με θέα το λιμάνι της ΄Υδρας; «Μα φυσικά στο "Ισσαλο" απαντά. Ο ίδιος προτείνει τον «΄Ισσαλο» και για ποτό, ενώ προτείνει να μην παραλείψει κανείς να επισκεφθεί, επίσης για ποτό τον «Πειρατή». Κι όσον αφορά στο καλοκαιρινό μπάνιο, συστήνει τα Καμίνια και το Βλυχό. «Περνάγαμε όμορφα με το δάσκαλο με τραγούδια, πειράγματα ακόμα και ψαλμωδίες. Είχε τον τρόπο να κάνει τη ζωή γλυκιά κι όμορφη. Κι αυτό το πήρε μαζί του...» 

Info:

Η Οικία & Ατελιέ Τέτση Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, είναι επισκέψιμη ύστερα από συνεννόηση με το προσωπικό της γειτονικής το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως Μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του Τέτση με θέμα την Ύδρα, δωρεές του ιδίου, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη.

Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη,
Ύδρα 18040 Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα
10.00 – 16.00, 25 Μαρτίου – τέλος Οκτωβρίου Τηλ.-fax: 22980 52421
e-mail: info@nhmuseum.gr, lkhm@nhmuseum.gr

http://www.thetoc.gr/politismos/article/o-g-rorris-mas-ksenagei-stin-udra-ti-diki-tou-kai-tou-daskalou-toutetsi

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ