ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Η φωτισμένη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, ένα ιστορικό κτίριο και σύμβολο της Ναυτικής Ύδρας (03/11/2017)

 
Η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ύδρας αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό ιστορικό-ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής μας συνέχειας.

Το 1749 ιδρύθηκε στην Ύδρα, το σχολείο του Αγίου Βασιλείου στο περίβολο του ομώνυμου ναού, το οποίο λειτούργησε ως Ναυτική Σχολή της Ύδρας με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού, με την ονομασία  "Η Ναυτική της Ύδρας Σχολή".
Στα προεπαναστατικά χρόνια στη Ναυτική Σχολή της Ύδρας ξένοι δάσκαλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι δίδασκαν την ναυτική θεωρία, την ναυτική τέχνη και ξένες γλώσσες (Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική).

Ο Φελίτσε Καζέρτα από το Παλέρμο της Σικελίας, ήταν ναυτοδιδάσκαλος και δίδαξε στην Σχολή της Ύδρας από το 1817 μέχρι το 1821. Το 1821 αγωνίστηκε σε Υδραϊκό πλοίο για την ελευθερία του Έθνους.
 
 
 
Διδάσκαλος της Ιταλικής στη Σχολή ήταν ο διδάκτωρ της νομικής Ιωσήφ Κιαππέ, ο οποίος στην αρχή της επαναστάσεως ήταν γραμματεύς του Αναστασίου Τασμαδού και από τα μέσα του 1821 και καθ' όλη την διάρκεια της επαναστάσεως, γραμματεύς της κοινότητας και εκδότης του "Φίλου του Νόμου" και της "Abeille Grecque".

Από το 1837, το νεοσύστατο κράτος έστελνε στην Ύδρα, την Σύρο και το Ναύπλιο ναυτοδιδασκάλους για να διδάξουν ναυτικά μαθήματα και από το 1867 στα σχολεία Ύδρας, Σύρου, Σπετσών, Αργοστολιού, προστέθηκε ειδικός διδάσκαλος για τα ναυτικά μαθήματα και από τότε χαρακτηρίζονται Ναυτικά Σχολεία. Το 1927 λειτούργησε στην Ύδρα ιδιωτική Ναυτική Σχολή με την φροντίδα του Σωματείου "Ενώσεως των Ναυτικών Ύδρας".

Το 1930 με το νόμο 4511 ιδρύθηκε από το κράτος η Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας που από το 1979 με ΠΣ 9/8-1-79 ανήκει στη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
 
 
Από το 1930 η Σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που άνηκε στους Υδραίους καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδό και Αθανάσιο Κουλούρα και έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο αποκλειστικά για την λειτουργία της Σχολής. Το κτίριο αυτό κτίστηκε κατά την χρονική περίοδο 1780 - 1810.

Έκτοτε -εκτός μιας μικρής παύσης τα χρόνια της Γερμανοιταλικής κατοχής- το 1949, "επαναπατρίσθηκε" στην Ύδρα όπου η Σχολή λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Ο σημερινός Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ευάγγελος Δανόπουλος, που σημειωτέον αποφοίτησε από την  Σχολή της Ύδρας, κάνει πολλές προσπάθειες με στόχο να αναδεικνύει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας  και όλα όσα ιστορικά συμβολίζει.

Η φωτισμένη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας ένα ιστορικό κτίριο  και σύμβολο της Ναυτικής Ύδρας μας κάνει υπερήφανους για τη Σχολή και την Ύδρα.


http://hydraspoliteia.blogspot.gr/2017/11/blog-post_27.html

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ