ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Με επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα με θέμα Εθελοντική αιμοδοσία – Αιματολογικά νοσήματα στην Ύδρα (25/11/2017)

 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ), σε συνεργασία με το Κουλούρειο Νοσοκομείο Ύδρας, με το Νοσοκομείο «Μεταξά» και με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» στα πλαίσια των διοργανώσεων που αναλαμβάνει κάθε χρόνο στον τομέα της Υγείας, διοργάνωσε και φέτος, μια μέρα πριν την εθελοντική αιμοδοσία, ημερίδα ενημέρωσης σε σχολεία και στην υπερσύγχρονη αίθουσα συνεδρίων της Ι. Μητρόπολης Ύδρας για τον ρόλο της εθελοντικής αιμοδοσίας σε αιματολογικά νοσήματα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.30 στη συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας με τα εξής θέματα: «Η αναγκαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας» και η «Η προσφορά μας στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας».



Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη και άρχισε με την ομιλία «Η αναγκαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας» που αναπτύχθηκε από την κα. Λαμπράκη Ελισσάβετ – Επισκέπτρια Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας- Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Στην ομιλία της η κα. Λαμπράκη Ελισσάβετ αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη σημασία και την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και για τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη που παρέχει στον ίδιο τον εθελοντή. Ωστόσο οι ανάγκες σε αίμα εξακολουθούν να υπάρχουν και το γεγονός ότι οι εθελοντές αιμοδότες γηράσκουν καθιστά αναγκαία την ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας με την προσέλκυση αιμοδοτών νεότερων ηλικιών. Αιμοδότες μπορεί να είναι άτομα μέχρι την ηλικία των 62 ετών, αλλά αν η κατάσταση της υγείας είναι καλή και το επιτρέπει ο γιατρός μπορούν να δίνουν αίμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η αιμοδοσία πρόκειται -όπως τόνισε-  για μια ανώδυνη διαδικασία και λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία και η  αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες. Αναφέρθηκε στο ιστορικό και τα στατιστικά στοιχεία των αιμοδοσιών στην Ύδρα καταλήγοντας ότι οι γυναίκες είναι αυτές που κατέχουν τις πρώτες θέσεις αιμοδοσίας στο νησί μας και μάλιστα μια γυναίκα η κα. Κασσάνδρα Λεριού είναι η μοναδική γυναίκα που χαρίζει το αίμα της στις 13 έως τώρα αιμοδοσίες στην Ύδρα.

Μετά το πέρας της ομιλίας της, η κα. Λαμπράκη Ελισσάβετ βράβευσε με ειδικό αναμνηστικό για την προσφορά της στην τοπική κοινωνία, την Κοινωνική λειτουργό κ. Αγγελική Νάζου αλλά και την κα. Κασσάνδρα Λεριού για την προσφορά της και την συμμετοχή της στις 13 αιμοδοσίες του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας.

Το δεύτερο θέμα της ημερίδας με τίτλο «Η προσφορά μας στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας» αναπτύχθηκε από τον κ. Ρεπούση Παναγιώτη – Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο κ. Ρεπούσης Παναγιώτης αναφέρθηκε στην ασθένεια της  λευχαιμίας που όπως είπε είναι ένα αιματολογικό νόσημα που παρουσιάζει κακοήθεια διαχωρίζοντας την ασθένεια σε δύο κατηγορίες, στις οξείες και στις χρόνιες λευχαιμίες. Οι οξείες λευχαιμίες παρουσιάζονται κυρίως στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

Αναφέρθηκε σε τρόπους θεραπείας που αποφασίζονται από τον θεράποντα ιατρό. Στάθηκε στους δότες μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν… Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνουν από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματος τους, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Όπως είπε, η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή. Αναφέρθηκε στα Ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα που έχουν διεθνή άδεια λειτουργίας για πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και λειτουργούν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Εθελοντής δότης μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 50 χρόνων. Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής του και μεταφέρεται στο κέντρο που θα μεταμοσχευθεί ο λήπτης. Η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων καρκίνου, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα. Οι ασθένειες αυτές τις περισσότερες φορές μπορούν να θεραπευτούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με τον μυελό από έναν υγιή και ιστοσυμβατό δότη. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος λήψης μοσχεύματος σήμερα πραγματοποιείται με τη συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κύτταρων από το αίμα του δότη. Η μεταμόσχευση αυτή αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες, όπως η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, οι κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, η μεσογειακή αναιμία, που δεν μπορούν να θεραπευθούν µε άλλο τρόπο.

Ουσιαστικά όπως τόνισε ο κ. Ρεπούσης Παναγιώτης ο δότης ΧΑΡΙΖΕΙ ΖΩΗ…!
Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις των παρισταμένων ιατρικού περιεχομένου  προς τους ομιλητές.

Βραβεύσεις με τιμητικές πλακέτες του Δήμου Ύδρας

Μετά το πέρας των ομιλιών ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης έδωσε τιμητική πλακέτα για τη συμμετοχή και την προσφορά της  στην αιμοδοσία κα. Κασσάνδρα Λεριού, επίσης η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ), κ. Κ. Μαραγκού έδωσε τιμητική πλακέτα στον Διευθυντή του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας  κ. Π. Μανίκη Γενικό Χειρουργό – Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής ΓΝ «Μεταξά», ακολούθως ο ανεξάρτητος έδωσε τιμητική πλακέτα στην κα. Λαμπράκη Ελισσάβετ – Επισκέπτρια Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας- Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και τέλος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ε. Καραμήτσος έδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Ρεπούση Παναγιώτη – Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά».

Μετά το τέλος της ημερίδας προσφέρθηκαν αναψυκτικά και υδραίικα αμυγδαλωτά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος & Προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού Πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκης, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ), κ. Κ. Μαραγκού, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Σωτηρόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Ε. Πούλος, ο Διευθυντής του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας  κ. Π. Μανίκης Γενικός Χειρουργός – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΓΝ «Μεταξά»,  η παιδίατρος του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας κ. Σ. Μπαλαμπάνη, το προσωπικό του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας, το ιατρικό προσωπικό που θα συνδράμει στη αιμοδοσία κ.α.

Τον γενικό συντονισμό αλλά και τις παρουσιάσεις των ομιλητών είχε η Κοινωνική λειτουργός κ. Αγγελική Νάζου.






















http://hydraspoliteia.blogspot.gr/2017/11/blog-post_93.html

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ