ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Άνοιξε η έκθεση "199" του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας (27/06/2020)

 

Τον επετειακό εορτασμό των φετινών Μιαουλείων άνοιξε χθες το απόγευμα η έκθεση "199" του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας.

Χωρίς εγκαίνια λόγω της πανδημίας με το σύνηθες πλήθος καλεσμένων αλλά με επισκέψεις συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, ο κόσμος είχε την ευκαιρία μέσα από την παρουσίαση του καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη να ξεναγηθεί στα νεκρικά προσωπεία αγωνιστών του 1821, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας. Εντυπωσιακό ήταν το εικαστικό θέμα που βρισκόταν στον χώρο και είχε ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η έκθεση βασίζεται σε αντιπαραθέσεις και απρόσμενες συσχετίσεις του ιδιαίτερου αυτού ιστορικού υλικού στον χώρο των παλιών Σφαγείων και στην ιδιαίτερη τοπογραφία της Ύδρας.

Αποφεύγοντας τα χαρακτηριστικά μιας αυστηρά επετειακής έκθεσης καθώς και τις συμβατικές ή ηθικολογικές προσεγγίσεις και τα ιδεολογήματα του θέματος, ο καλλιτέχνης παροτρύνει τους επισκέπτες να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το ιστορικό γεγονός, επανατοποθετώντας τον ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη στις κοινωνικές και πολιτιστικές διαδικασίες καθώς και στον διάλογο της ιστορικής έρευνας.

Στα Σφαγεία βρισκόταν όπως σε κάθε "πρώτη" των εκθέσεων που πραγματοποιούνται εκεί, ο Δάκης Ιωάννου στον οποίο επέδωσε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, την τιμητική πλακέτα των φετινών Μιαουλείων.

Την έκθεση όπου βρισκόταν και ο ίδιος ο καλλιτέχνης Κωστής Βελώνης, κατά την πρώτη ώρα επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Ύδρας, Μανώλης Καραμήτσος, Γιάννης Μπελεγρής και Μαίρη Κάτσικα, ο πρ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, η Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αγάπη Κανδυλάκη, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών και άλλοι.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00–13:00 & 19:00–22:00 -  Τρίτη Κλειστά

Πηγή: https://fonitisydras.com/


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ