ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας 34/2016 (07/03/2016)

 
Εκ του πρακτικού της υπ’ αρίθμ. 5ης/2016 Κατεπείγουσας Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ: «Έκδοση ψηφίσματος για την αναγγελία του θανάτου του μεγάλου Υδραίου Ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση»

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 34/2016

1. Σήμερα την 5η Μαρτίου 2016 ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ύδρας ύστερα από την υπ’ αρίθμ. 779/05-03-2016 έγγραφη πρόσκληση του κ. Προέδρου, που επιδόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο και το Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87), για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

2. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο δεκατριών (13) Συμβούλων ήταν παρόντες δεκατρείς (13).

Α. ΠΑΡΟΝΤΕΣ Β. ΑΠΟΝΤΕΣ
Ο Πρόεδρος: Καλύβας Αριστοτέλης Ουδείς
Ο Αντιπρόεδρος: Μαρκαντώνης Παναγιώτης
Ο Γραμματέας: Τσακίρης Εμμανουήλ
Σύμβουλοι: Μπελεγρής Ιωάννης, Καραμήτσος Εμμανουήλ, Χαραμής Παναγιώτης, Ράππας Παναγιώτης, Μαραγκού Αικατερίνη, Κοτρομάγιας Γρηγόριος, Κόκκος Ιωάννης,
Λούλου Λουκία, Μαύρος Ελευθέριος και Σωτηρόπουλος Αναστάσιος.

3. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κουκουδάκης Γεώργιος.

4. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η κ. Δηλαβέρη Καλλιόπη, υπεύθυνη για την τήρηση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου.

5. Ο κ. Πρόεδρος ύστερα από τη διαπίστωση απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο να εισηγηθεί το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και είπε τα εξής:

α. Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ο μεγάλος Υδραίος Ζωγράφος και Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

β. Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925. Το 1940 παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, ενώ την ίδια χρονιά μαθητεύει στον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα. Το 1943 σπουδάζει στο προπαρασκευαστικό τμήμα της "Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών" στην Αθήνα, κοντά στους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο. Ακολουθεί εισαγωγή του στα εργαστήρια της Σχολής, κοντά στον Κ. Παρθένη, απ' όπου αποφοίτησε το 1949. Μέλος της ομάδας Αρμός Α και αργότερα της ομάδας Αρμός Β, το 1951 διορίστηκε επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Από το 1953 έως το 1956, εγκαθίσταται στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ, όπου στη Σχολή Καλών Τεχνών διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας.
Από το 1958 έως το 1976 διδάσκει στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών, ενώ παράλληλα (έως το 1962) διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη "Σχολή Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου". Το 1958 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εκλέγει μεταξύ Ελλήνων υποψηφίων, για το διεθνές βραβείο του Μουσείου Γκουνγκενχάιμ, όπου και εκτίθεται το έργο του. Συμμετείχε στην Μπιενάλε του Sao Paulo (1957) και στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1959). Ακολουθεί (1962) το Βραβείο Κριτικών για το έργο "Το Ναυπηγείο", ενώ το 1970 ορίζεται εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας, όπου λόγω των ειδικών πολιτικών συνθηκών αρνείται τη συμμετοχή.
Το 1976 ο Π. Τέτσης εκλέγεται Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 η Σύγκλητος τον εκλέγει Πρύτανη του Ιδρύματος και το 1993 γίνεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε παρουσιάσει έργα του σε 90 ατομικές και σε πάρα πολλές θεματικές - ομαδικές εκθέσεις.

γ. Προτείνεται να εκδοθεί ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο να αναγνωστεί στην κηδεία του εκλιπόντος, εις ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής.

δ. Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

6. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου κι έπειτα από σχετική συζήτηση των μελών του

Αποφασίζει Ομόφωνα

α. Αποδέχεται το θέμα ως κατεπείγον.
β. Εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του επιφανούς Υδραίου Ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση.
γ. Εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο να αναγνωστεί στην κηδεία του εκλιπόντος, σύμφωνα με το οποίο:

1) Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία.
2) Ο Δήμαρχος να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο.
3) Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες στο Κάστρο της Ύδρας, στο λιμάνι και στα κτήρια του Δήμου.
4) Να ονομαστεί μεγάλος δρόμος της Ύδρας ως «οδός Παναγιώτη Τέτση»
5) Να τοποθετηθεί η προτομή του εκλιπόντος στον Κήπο των Υδραίων Ζωγράφων.
6) Να καθιερωθεί ετήσια έκθεση από νέους καλλιτέχνες με την ονομασία «Παναγιώτης Τέτσης».
7) Να αργήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου την ώρα της εξόδιου ακολουθίας.
8) Να κατατεθεί το ποσό των 1.000,00€ αντί στεφάνου υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας.
9) Το παρών ψήφισμα να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 34/2016.

7. Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται ως παρακάτω:

Ο Πρόεδρος: Καλύβας Αριστοτέλης
Ο Αντιπρόεδρος: Μαρκαντώνης Παναγιώτης
Ο Γραμματέας: Τσακίρης Εμμανουήλ
Σύμβουλοι: Μπελεγρής Ιωάννης, Καραμήτσος Εμμανουήλ, Χαραμής Παναγιώτης, Ράππας Παναγιώτης, Μαραγκού Αικατερίνη, Κοτρομάγιας Γρηγόριος, Κόκκος Ιωάννης, Λούλου Λουκία, Μαύρος Ελευθέριος και Σωτηρόπουλος Αναστάσιος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ακριβές Απόσπασμα
Ύδρα Αυθημερόν
ΚΑΛΥΒΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ο Δήμαρχος Ύδρας


Συνεδρίαση (Κατεπείγουσα) 5η: Σάββατο 05.03.2016


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ