ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Ο Έλληνας κοσμοπολίτης και διαφωτιστής Ρήγας Φεραίος στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (20/06/2016)

 
«Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων και των 260 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα κοσμοπολίτη οραματιστή και διαφωτιστή Ρήγα Βελεστινλή καθώς και της Μεγάλης Χάρτας της Ελλάδος, (της οποίας σπάνιο αντίτυπο απόκειται στις συλλογές του ΙΑΜΥ), το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία εκδήλωση «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ», στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης και πολιτισμού.

Στην απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση παρευρίσκονταν ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευδόκιμος Καρακουλάκης,  ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ε. Μειμαράκης, ο πρώην Υπουργός κ. Π. Ρουμελιώτης, ο  Πρόεδρος της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Ε. Πούλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, η εκδότρια της εφημερίδας «Η Φωνή της Ύδρας» κ. Ε. Χριστοδούλου, ο κ. Θ. Κεφαλωνίτης Αντιπρόεδρος του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας κ. Λ. Χρηστίδης, ο Αντιπρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ύδρας κ. Κ. Αγγελόπουλος, ο διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας κ. Δ. Σαράντης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας κ. Μ. Ρούσση κ.α. όπως και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία - χαιρετισμό της η Διευθύντρια του  Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου η οποία και ανέγνωσε και επιστολή της Διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Μ. Μινώτου.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Ύδρας κ. Γ. Κουκκουδάκη και στη συνέχεια άρχισαν οι κυρίως ομιλίες.



Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Χ. Χαραλαμπάκης, Επίτιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα : «Η Γλώσσα του Ρήγα» ο οποίος τόνισε ο Ρήγας φρόντισε  όπως φαίνεται μέσα από το έργο του για την εκπαίδευση και την παιδεία . Επίσης αναφέρθηκε ότι η γλώσσα του Ρήγα  είναι καινοτόμος αφού είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Γ. Κοντογιώργης,  καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, πρώην Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Η Ελληνική Δημοκρατία του Ρήγα».  Αναφερόμενος στον Ρήγα είπε ότι εμπνεύστηκε από τον Γαλλικό Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση λέγοντας ότι ήταν ένας οικουμενικός κοσμοπολίτης  και είχε οραματισθεί μια δημοκρατική πολιτεία.

Ο κ. Κ. Γεωργουσόπουλος, Φιλόλογος, Συγγραφέας κι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ομιλία του με το θέμα: «Η Μουσική του Θούριου», λέγοντας ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Ρήγας στα τραγούδια όπως ο Θούριος είναι ο χαμένος κρίκος της Ελληνικής γλώσσας και η συνέχεια από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή. Ο πρωταγωνιστής του Θεάτρου Γρηγόρης Βαλτινός  καθ΄ όλη την διάρκεια των ομιλιών και εμβόλιμα διάβασε αποσπάσματα από το έργο του Ρήγα.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια  Μαριάνθη Σοντάκη  τραγούδησε  τον Θούριο του Ρήγα σε σύνθεση του Χρήστου Λεοντή και  στο πιάνο ήταν Βασίλης Μαραμής.

Ερμηνεύτηκαν τρία αποσπάσματα του Θούριου από τον τενόρο Βασίλη Κούρτη. Τα μελοποιημένα αποσπάσματα ήταν από τον συνθέτη  Δημήτρη Μαραμή. 

Την επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της η  Διευθύντρια του  Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου.
Μετά το τέλος της εκδήλωσεις ο κόσμος περιηγήθηκε στην εικαστική έκθεση με έργα εμπνευσμένα από την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα στον εκθεσιακό χώρο του ΙΑΜΥ. Η εικαστική έκθεση ήταν από την  Φωτεινή Κοκολάκη (Εικαστικός, Υπεύθυνη του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού): Εικαστική Εγκατάσταση και κατασκευές και τον Γιάννη Γουρζή, Καθηγητή χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών με έργα χαρακτικής (ξυλογραφίες) και video.
Αξιόλογη ήταν η παράλληλη εκδήλωση από τους μαθητές και τις μαθήτριες, του 1ου Δημοτικού Σχολείου  και του Γυμνασίου Ύδρας, που εκθέτουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από το έργο και τις ιδέες του Ρήγα.Από την Διευθύντρια του  Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου δόθηκαν έπαινοι στα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου  και του Γυμνασίου Ύδρας για τα έργα τους σχετικά με τον Ρήγα.







http://hydraspoliteia.blogspot.gr/2016/06/blog-post_19.html?spref=fb

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ