ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Ύδρα, θαλασσινό Πάσχα και παράδοση (31/03/2017)

 
Το Πάσχα στην Ύδρα είναι σίγουρα διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχετε ζήσει στην Ελλάδα. Πολλά και διαφορετικά θρησκευτικά αλλά και πολιτιστικά έθιμα μπορεί να  βιώσουν αλλά και να συμμετέχουν σε αυτά οι επισκέπτες του νησιού σε όλη  την διάρκεια της  Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Στην Ύδρα με την ένδοξη ιστορία οι κάτοικοι κρατάνε της παραδόσεις και έτσι τηρούντα τα θρησκευτικά  έθιμα  της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας που κορυφώνεται το Θείο Δράμα ντόπιοι και επισκέπτες γεμίζουν τις εκκλησίες  και βιώνουν έντονη θρησκευτική κατάνυξη και συμμετέχουν νοερά στο Θείο Πάθος.

Έτσι όπως καταγράφονται και παρακάτω η Μεγάλη Εβδομάδα κυλάει σε θρησκευτικούς ρυθμούς αλλά και με μια λαμπρή Αναστάσιμη νύχτα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και ολοκληρώνεται με το φαντασμαγορικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα!


 Η ακολουθία της Σταύρωσης το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 28 Απριλίου 2016 σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιείτε  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας –όπως και στις άλλες ενοριακές εκκλησίες της Ύδρας - η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών και της Σταύρωσης του Χριστού.

 Μεγάλη Παρασκευή η Αποκαθήλωση του Κυρίου
Την Μεγάλη Παρασκευή με την  κορύφωση του Θείου Δράματος τελείτε  η Αποκαθήλωση του Κυρίου αρχικά στις ενοριακές Εκκλησίες του νησιού και στη συνέχεια στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας  με την συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της Ύδρας με τις καμπάνες όλων των εκκλησιών να ηχούν πένθιμα. Κατά την διάρκεια τέλεσης της Αποκαθήλωσης κορυφώνεται η συγκίνηση των πιστών.



 Οι Επιτάφιοι του οικισμού
Με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στο κατάμεστο  και γραφικό λιμάνι της Ύδρας,  εμπρός από την βορινή πύλη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, πλήθος κόσμου  αναμένει τους Επιτάφιους από τις ενοριακές εκκλησίες του νησιού.

Οι πιστοί ακολουθώντας τους  ολοστόλιστους με λουλούδια της άνοιξης, Επιτάφιους των ενοριακών εκκλησιών της Ύδρας (του  Άγιου Δημήτριου της Αγίας Βαρβάρας της και της Υπαπαντής του Χριστού) και συναντώνται στο γραφικό λιμάνι της Ύδρας. Εκεί μαζί με τον λιτό και απέριττο Επιτάφιο του  Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου αναπέμπεται  δέηση προεξέχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και όλων των ιερέων του νησιού και κατόπιν αναχωρούν επιστρέφοντας για τις ενορίες τους.

 Ο Επιτάφιος του Άγιου Ιωάννη στα Καμίνια – Ο θαλασσινός Επιτάφιος της Ύδρας
Ο Επιτάφιος του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου της συνοικίας Καμίνια, μπαίνει στη θάλασσα, στο μικρό γραφικό λιμανάκι των Καμινίων. Ένα έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα – ήρεμα  ταξίδια και καλό γυρισμό, παρουσία εκατοντάδων πιστών που έχουν κατακλύσει την περιοχή.
Ένα από τα πιο όμορφα θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο Επιτάφιος της ενοριακής εκκλησίας  του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια της Ύδρας.  Η θρησκευτική πομπή του Επιταφίου, μετά από την περιφορά της στα δρομάκια της όμορφης συνοικίας του Καμινιού, καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών του νησιού για καλόπλοα  ταξίδια και ασφαλή γυρισμό στο νησί.
O στολισμένος με λουλούδια της άνοιξης, Επιτάφιος με τους νέους του νησιού να τον υποβαστάζουν, οδηγείτε στη θάλασσα και ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…», ευχή που μεταφέρει την ευλογία του Σταυρωθέντα Χριστού αλλά και της Εκκλησίας μας, για γαλήνια και ασφαλή ταξίδια των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας. Η θρησκευτική-μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Καμινίωτικου Επιταφίου, δημιουργεί κατάνυξη στους παρευρισκόμενους πιστούς και μαρτυρά  την ισχυρότατη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα.

 Οι  απαρχές του εθίμου της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια με τον Επιτάφιο να μεταφέρετε στην θάλασσα, φαίνεται από προφορικές μαρτυρίες να είναι πολύ παλιές. Για την παλαιότητα του εθίμου έχουμε μαρτυρίες που μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενεά σε γενεά.
Ο θαλασσινός Επιτάφιος ξεκίνησε από κάποιους Υδραίους ναυτικούς εκείνης της εποχής. Οι ναυτικοί που μετέφεραν τον Επιτάφιο αποφάσισαν –μαζί με τον ιερέα- κατά την περιφορά του Επιταφίου από το μικρό και γραφικό ψαρολίμανο της περιοχής, να τον μεταφέρουν –παρεκκλίνοντας από την πορεία τους-  μέσα στην θάλασσα έτσι ώστε ο Επιτάφιος με την επαφή Του με το θαλασσινό νερό να μεταφέρει την ευλογία Του στους ναυτικούς που ταξιδεύουν μακριά από το νησί.
Έτσι αυτό που συνέβη  –με τον Επιτάφιο να προσεγγίζει την θάλασσα- και να γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών του νησιού, καθιερώθηκε και τηρήθηκε ανελλιπώς έως την σημερινή εποχή, αφού έγινε ένα έθιμο που πλέον τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια κάθε χρόνο.
Οι Επιτάφιοι των Μοναστηριών της Ύδρας
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από τους Επιτάφιους των προαναφερόμενων ενοριών του νησιού, την Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να παρευρεθείτε στον Επιτάφιο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλιού (που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό) και περίπου δύο ώρες απόσταση από τον οικισμό. Εκεί θα βιώσετε την κατάνυξη και την συνύπαρξη του Θείου με το ανθρώπινο σε ένα απόλυτα Αγιορείτικο περιβάλλον. Στην περιοχή της Ζούρβας σε αυτή την απόμακρη από τον οικισμό περιοχή βρίσκεται η Ιερή Μονή Γεννήσεως  της Θεοτόκου όπου και εκεί οι μοναχές τηρούν το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου στον χώρο της Ιερής Μονής. Μοναδική θρησκευτική εμπειρία για όσους επιθυμούν να μεταβούν στην περιοχή και το Μοναστήρι.

 Ο Επιτάφιος στο Βλυχό
Στην  εκκλησία των Αγίων Κάρπου και Παπύλου στην περιοχή του Βλυχού της Ύδρας τηρείτε το έθιμο της περιφοράς του Επιτάφιου.

 Το Άγιο Φως
Τα τελευταία χρόνια, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έρχεται στην Ύδρα το Άγιο Φως. Η υποδοχή του Άγιου Φωτός γίνεται στο λιμάνι του νησιού με  τις αρμόζουσες Τιμές, με επικεφαλής την Εκκλησία, τις Αρχές της Ύδρας και σύσσωμο τον Υδραϊκό Λαό.
Το Άγιο Φως διαμοιράζεται από τη Μητρόπολη στις Ενοριακές Εκκλησίες της Ύδρας και στη συνέχεια της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας μετά το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», ανάβουν τα κεριά και τις λαμπάδες οι πιστοί υποδεχόμενοι την Ανάσταση με το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο.

 Το βράδυ της Ανάστασης
Το βράδυ της Ανάστασης οι κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών, τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες φωτίζουν την νύχτα διαλαλώντας την Ανάσταση του Κυρίου.

 Ο Εσπερινός της «Αγάπης»
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στην Ύδρα τελείτε  ο Εσπερινός της «Αγάπης» και διαβάζεται το  Ευαγγέλιο της Ανάστασης του Κυρίου σε πολλές γλώσσες. Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της  Αγάπης μοιράζει στους πιστούς - δίνοντας την ευλογία του -  από ένα κόκκινο αυγό.
Το κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι
Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα μεταφέρθηκε από το γήπεδο του νησιού, στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού της Ύδρας και το κάψιμο του πλέον έχει περιβληθεί με μεγαλοπρέπεια, αφού ο Ιούδας καίγετε με ντουφεκιές και κροτίδες παρουσία ντόπιων αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

http://hydraspoliteia.blogspot.gr/2017/03/blog-post_41.html?spref=fb

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ