ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμη των Υδραίων Πεσόντων κατά την Επανάσταση του 1821 (08/04/2024)

 

Την Κυριακή 07/04/2024, μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως τελέστηκε, στον Ιερό καθεδρικό Ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των Υδραίων πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες στην Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με στοιχεία που εντοπίζονται στα Αρχεία της Κοινότητας της Ύδρας, υπήρξε απόφαση της Επαναστατικής Διοίκησης με ημερομηνία 16 Μαΐου 1821, σύμφωνα με την οποία κάθε τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα πρέπει να τελείται Μνημόσυνο στην Εκκλησία του Μοναστηριού για όλους τους Υδραίους πεσόντες.

Ουσιαστικές ευχαριστίες οφείλονται στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ που έκανε αποδεκτή την πρόταση του Δήμου Ύδρας να εφαρμόζεται η απόφαση της 16ης Μαΐου του 1821 ώστε να τιμάται η μνήμη των Υδραίων πεσόντων κατά των αγώνα της Επανάστασης. Από το 2021 και κάθε χρόνο έκτοτε τελείται το Μνημόσυνο αυτό στον Ιερό καθεδρικό Ναό της Ύδρας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργείας και του Μνημόσυνου, ο Δήμαρχος Ύδρας στο σύντομο χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόφαση της 16ης Μαΐου της Επαναστατικής Διοίκησης η οποία αποδεικνύει το σεβασμό της κοινότητας της Ύδρας προς τους Αγωνιζομένους της Επανάστασης, ενώ επίσης ανέφερε ψήφισμα της κοινότητας με το οποίο η κοινότητα της Ύδρας αναλάμβανε τα έξοδα ανατροφής των ανήλικων τέκνων των πεσόντων. Στοιχεία μου μαρτυρούν μία ισχυρή διοικητικά κοινότητα με ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό πρόσημο, με έντονο το στοιχείο του ηθικού αισθήματος.

Εκ του Δήμου


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ