ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Το Καρναβάλι της Ύδρας ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με άψογο συντονισμό και με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του Τόπου μας να συνεχιζονται ... (18/03/2024)

 

Την έναρξη των Αποκρεών στην Ύδρα σηματοδοτούσε κατά τα Παλαιά χρόνια, η ημέρα του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αντωνίου του Μέγα την 17ην Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή, σε όλες τις γειτονιές της Υδρας, οι Καρναβαλιστές άρχιζαν να κτυπούν τύμπανα και ταμπούρλα, αναγγέλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα των Απόκρεων.

Τα Νεώτερα χρόνια, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, Υδραίοι αλλά και επισκέπτες του νησιού συμμετέχουν, διασκεδάζουν και χαίρονται έντονα στο Υδραίικο καρναβάλι, με τους μασκαράδες να περιδιαβαίνουν με μια πολύχρωμη, θορυβώδη πομπή στα σοκάκια και τους δρόμους της πόλης, έχοντας μπροστά τους τον βασιλιά καρνάβαλο.

Και εφέτος η αποκριάτικη εύθυμη πομπή με τους μασκαράδες, έχοντας από πίσω της πλήθους κόσμου, ξεκίνησε από την Πλατεία του Ναυάρχου Βότση και από εκεί ανέβηκε τα σκαλάκια της οδού Αντωνίου Λυγνού ως την κεντρική έσοδο του αρχοντικού Σαχτούρη, για να φτάσει στο κτήριο της «Υδραγωγής» στο οποίο πραγματοποιήθηκε η Πρώτη του στάση.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στη Λάκκα του Χείλαρη και από εκεί στη συνοικία του Καμινιού, μέσω της οδού Αντωνίου Κριεζή που οδηγεί στα Καμίνια, παρακάμπτοντας τη διαδρομή στο ύψος της Εκκλησίας της Θεοτόκου, πήγε προς την Λάκκα του Τζάθα ή Μπαμπορή και προχωρώντας προς την θέση Πεταλίδιζα, κοντά στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, έστριψε δυτικά και κατευθύνθηκε προς το λιμάνι του Καμινίου.

Περνώντας το ποτάμι των Καμινίων κατέληξαν στη Λάκκα του Κόκκορη, όπου πραγματοποιείται Δεύτερη στάση. Μετά τη δεύτερη στάση, οι καρναβαλιστές κατευθύνθηκαν προς την Εκκλησία της Αναλήψεως του Καμινίου και ακολουθώντας τον επάνω δρόμο του Καμινίου κατέληξαν στην Λάκκα Γαβρίλη για την Τρίτη και τελευταία στάση της περιφοράς του Καρνάβαλου.

Στις τρεις στάσεις και σε όλη τη διαδρομή, από όπου και αν περνούσαν οι καρναβαλιστές, στηνόταν γλέντι με χορό με πατροπαράδοτα νησιώτικα τραγούδια, με την συνοδεία πλούσιων κερασμάτων κρασιού και μεζέδων, από τους κατοίκους του νησιού.

Τέλος οι καρναβαλιστές, από την Λάκκα του Γαβρίλη, κατηφόρισαν μέχρι την οδό Αντωνίου Λιγνού, για να φθάσουν πάλι στην πλατεία του Ναυάρχου Βότση και από εκεί η παρέλαση του Καρνάβαλου με τύμπανα και νταούλια κατευθύνθηκε στην παραλία της Ύδρας, όπου στήθηκε χορός με νησιώτικα παραδοσιακά και άλλα ξενόφερτα τραγούδια.

Η Αποκριάτικη εκδήλωση συνεχίστηκε με το κρέμασμα του Καρνάβαλου και με ξέφρενο παραδοσιακό γλέντι με τους  Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού.


        

        

        


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ